RKL:n tuomaristo valitsi Loviisassa Cabin Havsstrandin Vuoden Mallitaloksi

RKL:n tuomaristo valitsi Loviisassa Cabin Havsstrandin Vuoden Mallitaloksi

RKL:n tuomaristo valitsi Loviisassa Cabin Havsstrandin Vuoden Mallitaloksi

Kuva: Honkatalot / Hans Koistinen

Vuoden mallitalo julkistettiin Asuntomessuilla – voittaja on Merenrantojen ekologinen koti Cabin Havsstrand

Voittajaksi kovatasoisten finalistien joukosta valikoitui kohde nro 12, Honkatalot Oy:n Cabin Havsstrand. RKL:n liittohallituksen puheenjohtaja Jukka Lintunen ja varapuheenjohtaja Jere Väisänen pitivät Havsstrandia hyvin toteutettuna kokonaisuutena, joka vastaa omistajan tarpeisiin ja messujen teemoihin.

Vuoden mallitalon valinnassa tärkeimpinä kriteereinä ovat rakentamisen korkea laatu ja viimeistely. Myös rakennushankkeen turvallisuus ja Asuntomessujen teemojen toteutuminen huomioidaan arvioinnissa.

”Havsstrandin arvoissa näkyy ekologisuus, ja tekniset ratkaisut ovat fiksuja”, Lintunen kiittelee. ”Esimerkkeinä korkeat ovet ja suurten ikkunoiden sijoittelut. Vaikka merinäkymät ja luonnonvalo tulvivat talon sisään, yksityisyys on säilynyt”.

Hyvä projektinhallinta ja realistinen budjetti edistivät onnistumista

Loviisan Kuningattarenrannan ainutlaatuisessa merellisessä miljöössä pidettävät Asuntomessut rakentuvat kolmelle pääteemalle. Meri on niistä ilmeisin: kun asutaan aivan meren äärellä, asukkailla on myös vastuu meren hyvinvoinnista. Jo alueen suunnittelussa on huomioitu luontoarvot ja käytössä on ollut ekologinen rakennustapa. Toinen pääteema on tilojen monikäyttöisyys ja muunneltavuus. Loviisan messuilla tärkeä teema on myös valaistus, jolla luodaan tunnelmia ja lisätään asuinmukavuutta ja turvallisuutta.

RKL:n mallitalon valintakriteereissä rakennuksen korkea laatu ja viimeistely ovat aina ensisijaisia, mutta tuomaristo kiinnitti huomiota myös messuteemojen toteutumiseen sekä itse hankkeen ja urakoinnin onnistumiseen. Budjetissa oli varauduttu joustoihin.

”Budjetti oli ajan henkeen realistinen, ja sitä oli hallittu kiitettävästi”, kehuu Väisänen.

Talon rakentamisessa on käytetty kestäviä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja, ja sen energiatehokkuus on erinomainen.

Merenrantojen unelmakoti meren rannalla

Meri on läsnä myös talon rakennuttaneiden nimessä: Tiina-Josefina ja Julius Merenranta toteuttivat unelmansa ja muuttavat Helsingistä Kuningattarenrantaan, kun messut ovat ohi.

”Emme olisi ikinä uskoneet, että meidän olisi mahdollista muuttaa omalle merenrantatontille. Asuntomessualue rakentui niin upealle paikalle ja tonttien hinnoittelu oli houkutteleva, joten lähdimme uhkarohkeasti mukaan. Ammattitaitoinen talotoimittaja ja arkkitehti olivat suuressa roolissa, jotta hanke pystyttiin toteuttamaan laadukkaasti. Oma roolimme oli toimia projektinjohtajina”, pariskunta kuvaa.

Haastavat ajat eivät lannistaneet rakentajia

Aika on koetellut rakentajia: hinnat ja korot ovat nousseet, sähkö ollut kallista ja materiaalien saatavuudessa hankaluuksia.

”Kaikesta tästä huolimatta saimme projektin maaliin ja olemme hyvin ylpeitä lopputuloksesta niin oman talomme osalta kuin myös jokaisen naapurin sekä alueen puolesta. Loviisan kaupungin Asuntomessutiimi on kulkenut käsi kädessä tätä matkaa meidän rakentajien kanssa”, rakennuttajat kiittelevät.

”Koemme saavamme nyt Loviisasta samalla kertaa kesämökin merenrannalla sekä kodin, josta on kävelymatka kaikkiin tarpeellisiin palveluihin”, Merenrannat iloitsevat.

Tuomariston oli helppo todeta laadukas lopputulos. ”Omistajat olivat sydämellä mukana ja osallistuivat aktiivisesti rakentamiseen. Talo oli tehty loppuelämän kodiksi ja se näkyy”, tuomaristo kiteyttää.

Perhe Merenranta muuttaa meren rantaan, ja saa RKL:n Vuoden Mallitalo 2023 -kyltin uuden talonsa seinään.

Kuvassa vasemmalta: aluevalvoja Teemu Salo, Honkatalojen Hannu Vehanen, puheenjohtaja Jukka Lintunen, rakennuttajat Julius ja Tiina-Josefina Merenranta, toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

Cabin Havsstrand:

  • Rakennuttajat: Tiina-Josefina ja Julius Merenranta
  • Honkatalojen muoviton ekopuutalo
  • 137 m2 – 4h + k + s+ at + var
  • Arkkitehti ja pääsuunnittelija: Jani Lahti, PlusArkkitehdit

Linkki tiedotteeseen tässä (STT).