• Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry
  • Rahakamarinportti 3 B, 00240 Helsinki
  • Puh. 010 2010 500
RKL:n urakkapalaverissa vilkasta debattia

RKL:n urakkapalaverissa vilkasta debattia

RKL:n urakkapalaverissa vilkasta debattia

RKL:n urakkapalaverissa vilkasta debattia

20210401 Kuvaaja Liisa Takala. Pormestarin urakkapalaveri Helsingin kaupungintalo.

”Kaavoitus voi muodostaa jopa neljäsosan asunnon hinnasta, ja se on liikaa” – Rakentamisen kustannukset, työvoiman saatavuus ja ilmasto puhuttivat RKL:n kuntavaalipaneelissa Helsingissä.

Aprillipäivän aamuna järjestettiin RKL:n historian ensimmäinen kuntavaaliwebinaari Pormestarin urakkapalaveri, jossa oli edustettuna neljä pormestariehdokasta – Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr), kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok), Tampereen pormestari Lauri Lyly (sdp) sekä RKL:n jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Laivoranta (kesk) Turusta. Keskustelu kuntien korjausvelasta ja kaavoituksesta oli vilkasta.  Kaupungit haastoivat sopivasti myös toisiaan.

RKL:n hallituksen jäsen, rakennusneuvos Eero Reijonen muistutti, että rakennusala on ollut pandemiassa maan talouden merkittävä pelastaja. Hän huomautti myös, että suuret kaupungit ovat korottaneet kaavoitusmaksujaan, mikä tulee asiakkaan maksettavaksi. ”Kaavoituksen osuus voi muodostaa jopa neljänneksen asunnon hinnasta, se on liikaa.”

Turun pormestariehdokas ja rakennusyrittäjä Laivoranta huomautti, että lupaprosessi on Turussa pullonkaula. Vartiainen huomautti, että ”demokratiassa kaavoitus on aina pullonkaula”.

Sinnemäki otti kantaa kustannuskeskusteluun. ”Jos kaikki julkiset hankkeet pysyisivät budjetissa, budjetit olisivat ylimitoitettuja.” Lyly kehui Tampereen isojen hankkeiden onnistumisia sekä kustannusten että aikataulujen suhteen, ja totesi kaupungin, suunnittelijoiden ja rakentajien yhteistyön allianssimallilla olevan ”avain vaikeiden kohteiden toteuttamiseen.” Tampere on vastikään valittu Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi, ja Lyly korostikin seutuyhteistyötä ja elinvoimaisuuden vaalimista investoinneilla.

Esiin nousivat myös RKL:lle tärkeät kysymykset, koulutusjärjestelmä ja työvoiman saanti.  ”Pääkaupunkiseudulla suomalainen rakentaja on harvinaisuus. Onkohan koulutusjärjestelmä kunnossa”, Reijonen kysyi.

Sinnemäki ja Vartiainen vakuuttivat, ettei Helsingissä tulla laskemaan investointitasoa. Sillanrakentajaksi itseään luonnehtinut Sinnemäki ja kestävää kasvua korostanut Vartiainen olivat Helsingin kehittämisestä pitkälti samaa mieltä. Eteläsatamaan Vartiainen haluaisi Sydneyn Oopperataloon rinnastettavan maamerkin, Sinnemäki eri-ikäisiä houkuttelevia ulkotiloja.

Ilmaston lämpeneminen ja tehokkuusvaatimukset puhuttivat panelisteja. Laivoranta korosti kaupunkisuunnittelua, jonka avulla vähennetään liikkumisen tarvetta. Sinnemäki totesi, että käynnissä on ilmastohaasteen takia ”valtava yhteinen oppimisprosessi”. ”Kaupungistuminen sinänsä on energiatehokkuutta”, Vartiainen päätti.

Webinaarin veti Helsingin kaupungintalon aulasta RKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

Lisätietoja: maria-elena.ehrnrooth@rkl.fi, 050 379 0507.

Kuvat: (c) Liisa Takala

Huom! Jos missasit suoran lähetyksen, Urakkapalaverin tallenne tulee katsottavaksi RKL:n sivuille pääsiäisen jälkeen!

RKL:n toimiston väki toivottaa oikein rentouttavaa ja aurinkoista pääsiäistä kaikille!