Avaintiedot
Yhdistyksen kotipaikka on Porin kaupunki ja toimialueena ovat Pori ja lähikunnat.
Yhdistyksen tarkoitus
Porin Rakennusmestarit ja -insinöörit ry on jäsentensä ammattitaitoa ja yleistä arvostusta ylläpitävä Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n kuuluva jäsenyhdistys.
Toimisto sijaitsee As Oy Porin Rakennusmestarien talossa, Luvianpuistokatu 2:ssa.
Säännöt
Patentti ja rekisterihallitus hyväksyi yhdistyksemme säännöt 16.6.2014.
Säännöt ja päätös
Historia
Rauhattomana päivänä maailmansodan myllertäessä syntyneellä osastolla on kovin merkillinen alku. Pöytäkirjoja selaillessa toteaa ihmeekseen osastolla olleen kokonaista kolme perustavaa kokousta. Ilmeisesti viittaus siihen, että perustajina olivat rakennusmestarit, jotka olivat selvillä perustuksen tärkeydestä”. Näin kirjoitti rakennusmestari K.A. Myntti Rakennustaitolehdelle vuonna 1931, selostaessaan Suomen Rakennusmestariliiton Porin osaston perustamista ja 15-vuotistaivalta.
Rakennusmestarien järjestötoiminnan Porissa voidaan katsoa alkaneeksi 1. päivänä toukokuuta 1916. Kokoontuneet rakennusmestarit: D H Jurvanen (pj.), J Saarenheimo, Dav. Ripatti, Emil Portin, Isak Mäkelä, Joh. Fred. Lindgren, Aapo Sairanen, Fred Konstantin Eriksson (siht.) päättivät yksimielisesti perustaa Suomen Rakennusmestariliiton Porin osaston. Kokouksessa päätettiin, että paikkakunnan sanomalehdissä ja Rakennustaidossa ilmoitetaan Porin osaston perustamisesta. Kesäkuun 5. päivän 1916 pidetyssä kokouksessa hyväksyttiin Porin osastolle säännöt ja valittiin äänestyksellä väliaikainen kolmimiehinen johtokunta.
Lokakuun 11. päivänä 1916 pidetyssä kokouksessa todettiin, että Suomen Rakennusmestariliiton johtokunta on vahvistanut Porin osaston säännöt. Sääntöjen vahvistuttua toiminta alkoi niiden mukaisesti.
Yhdistyksen perustamisvuosi ja ensimmäiset toimintavuodet olivat ulkoisilta puitteiltaan hyvin vaikeita. Rakentamista ei ollut kuin nimeksi. Tarvikepula oli sellainen, joka pysäytti talonrakennustoiminnan lähes kokonaan. Tästä syystä työkohteita oli hyvin rajoitetusti. Elintarvikkeista oli kova pula täällä samoin kuin koko maassa. Törkeän väkivallan laittomuutta kuvaa sanomalehti ”Satakunta” 1917. ”Kaupunginvaltuusto ollut vangittuna noin 16 tuntia”. ”Kaupungin työläisten kokous” oli vaatinut, että ne työmiehet jotka joutuvat harjoittelemaan sepelikiven hakkuuta, eivät millään voi elää pakkourakoilla, olisi ne poistettava ja muodostettava tuntipalkkatyöksi.
Yhdistystä kohtasi kova isku. Yhdistyksen sihteeri Aarne Roos kaatui taisteluissa.
Heti seuraavassa kuukausikokouksessa valittiin keräyskomitea tekemään työtä Aarne Roosin stipendirahaston kartuttamiseksi. Rahasto on vieläkin olemassa yhdistyksellä. Yhdistyksen ensimmäisessä vuosikokouksessa oli esillä osaston stipendirahaston perustaminen. Stipendikysymys sai kokouksen yksimielisen kannatuksen.
Rahaston tarkoituksena on tukea ja ammatillisesti edistää Porin yhdistykseen kuuluvia rakennusmestareita, joilla on halua kartuttaa lisäopintojaan rakennusalalla kotimaisilla opintomatkoilla ja joilla taloudellisista syistä ei ole siihen muuta tilaisuutta.
Vilkkaiden ja vaiherikkaiden alkuaikojen jälkeen yhdistyksen toiminta jatkui tuttujen tapojen sekä keskusliiton ohjeiden mukaan. Kokousten vakio-ohjelmia ovat esitelmät, joita pidetään jäsenistön omin voimin tai käytetään ulkopuolisia asiantuntijoita. Tutustumiskäynnit rakennuskohteisiin piristävät kokoustoimintaa. Toiminnan kehittämiseksi ja monipuolistamiseksi on vuosien varrella virinnyt harrastus-, urheilu- ja virkistystoimintaa.