Mene sisältöön

RKL ON HUOLESTUNUT RAKENNUSMESTARINIMIKKEEN KÄYTÖSTÄ  

18.6.2018

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n liittohallitus esitti kokouksessaan Kuopiossa 15.6.2018 huolensa, että työnjohtajan titteli on syrjäyttänyt rakennusmestarin nimikkeen.

”On valitettavaa, että niin hyvin tehtävää kuvaava ammattititteli kuin vastaava rakennusmestari häviäisi rakentamisen tehtävänimikkeistä. Rakennusmestarinimikkeellä on pitkät perinteet, ja sillä on ollut korostettu vastuu töiden johtamisessa työmailla”, RKL:n hallitus muotoili Kuopiossa.

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n mukaan rakennusmestarinimikkeen esiintymisen vähäisyys näkyy pahiten mediassa. Rakennusmestari ei esiinny kovin usein edes työmaiden esittelyissä. Työnjohtajanimike on syrjäyttänyt rakennusmestari-sanan käytön.

Liitto on seurannut asian kehitystä jo pidemmän ajan. Rakennuslaissa tehtävänimike on vastaava työnjohtaja, koska työssä voi toimia muukin kuin rakennusmestari AMK-/rakennusteknikon tutkinnon suorittanut henkilö.

Nykyään työmaita johtamaan haetaan usein projektinjohtajaa, työmaapäällikköä tai hankejohtajaa. Vastaava työnjohtaja on toki jokaisella työmaalla lain vaatimusten mukaan. Rakennusmestari AMK on edelleen virallinen tutkintonimike.

RKL:n liittohallituksen mielestä asiasta on hyvä herättää keskustelu ja palauttaa vanha arvostetun nimikkeen käyttö.

”Rakennusmestarin tai –insinöörin tutkinto on ainoa alan koulutusohjelma, jossa opetuksen keskeinen sisältö on saada tiedot ja valmiudet rakennustyömaan johtamiseksi”, linjasi RKL:n hallitus Kuopiossa.

Sivun alkuun